Trivia - State of the Union Address

Test your knowledge of the State of the Union address with this fun but challenging trivia quiz. There are 12 trivia questions. Answers can be found at the end of the quiz.
1. Who is to deliver the State of the Union speech?
a) The Speaker of the House 
b) The Senate Majority Leader 
c) The Chief Justice 
d) The Vice President 
e) The President

2. Who gave the first State of the Union address?
a) Abraham Lincoln b) Thomas Jefferson c) George Washington d) Theodore Roosevelt

3. To whom does the speech address?
a) The people b) Congress c) Cabinet members d) Federal employees

4. The State of the Union address takes place in
a) January b) February c) March d) A or B

5. The State of the Union address was previously called 
a) The President’s Address 
b) Presidential Address to Congress 
c) The Inaugural Address 
d) The President's Annual Message to Congress 

6. In the early years, the State of the Union address was frequently delivered in  
a) Written form b) Verbal form c) Both

7. Which two U.S. presidents were the only ones to have never delivered a State of the Union speech?
a) Arthur, Ford b) Garfield, Harrison c) Washington, Adams d) Harding, Hoover

8. What is the main purpose of the State of the Union address?
a) To tout achievements 
b) To celebrate the New Year 
c) To introduce new legislators and cabinet members
d) To outline legislative agenda and priorities 

9. Who delivered the most number of State of Union addresses?
a) Theodore Roosevelt b) Franklin D. Roosevelt c) Woodrow Wilson d) Ronald Reagan

10. Who typically delivers the opposition response to the President’s address?
a) The Vice President b) Leader of a hostile country c) An ordinary Joe d) The First Lady e) A representative of the minority party

11. In modern time, the State of the Union address was first delivered orally rather than textually in which year?
a) 1911 b) 1912 c) 1913 d) 1914 e) 1915

12. True or False. The State of the Union address is mandated by the constitution. 

Answer Key:
1)e 2)c 3)b 4)d 5)d 6)a 7)b 8)d  9)a 10)e 11)c 12)True

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert - 10 to 11 correct answers
Intermediate - 7 to 9 correct 
Beginner - 4 to 6 correct
Novice - Less than 4 correct

About the site