Trivia - Tour de France

Test your knowledge of Tour de France (facts) with this fun but challenging Tour de France trivia quiz. There are a total of 12 trivia questions. Answers to the Tour de France fact trivia can be found at the end of the quiz.
1. What is the Tour de France?
a) A tourist trip around the country of France 
b) A major tennis competition 
c) A sports drink brand 
d) The most prestigious outdoor cycling race

2. The Tour de France usually takes place during which month of the year?
a) May b) June c) July d) August e) September

3. The first Tour de France was staged in ________.
a) 1893 b) 1903 c) 1913 d) 1943 e) 1953

4. Who is the recipient of the yellow jersey (or maillot jaune) given after each stage of the Tour de France?
a) Winner of the current stage 
b) Current overall leader 
c) The defending champion 
d) Both a and b

5. The last French rider to win the Tour de France was __________.
a) Bernard Hinault b) Louison Bobet c) Laurent Fignon d) Jacques Anquetil 

6. What scandal or controversy has consistently plagued the Tour de France?
a) Bad refereeing/officiating 
b) Race fixing 
c) Illegal betting 
d) Doping 

7. Cyclists from what country have won the most Tour de France titles?
a) United States b) Spain c) Belgium d) France e) Italy

8. The finish line for the Tour de France is situated at or near which famous Parisian landmark?
a) The Eiffel Tower b) Arc de Triomphe c) Palace of Versailles d) Stade de France 

9. The Tour de France is the most famous of the three Grand Tours of Cycling. Which of the following is one of the other two Grand Tours?
a) The Giro d'Italia b) Tour of California c) Tour de Suisse  

10. How many riders lost their lives in race in the Tour de France?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) No deaths as of today

11. Which group is responsible for organizing the Tour de France? 
a) International Cycling Association 
b) The French government 
c) International Olympic Committee 
d) Amaury Sport Organization

12. True or False. Tour de France is widely accepted as the most watched annual sporting event worldwide.

Answer Key:
1)d 2)c 3)b 4)b 5)a 6)d  7)d  8)b  9)a  10)c  11)d  12)True

Classifications
Master – 12 correct answers
Expert – 10 to 11 correct answers
Intermediate – 7 to 9 correct
Beginner – 4 to 6 correct
Novice – Less than 4 correct