Trivia - Nobel Prize

Test your knowledge of Nobel Prize with this entertaining but challenging Nobel Prize trivia quiz. There are a total of 12 multiple-choice trivia questions. Answers can be found at the end of the quiz. 
1. Afred Nobel was the founder of the Nobel Prizes. He was famous for inventing ________.
a) Airplane b) Firework c) Train d) Computer e) Dynamite

2. How many different Nobel Prize awards are there?
a) 1 b) 3 c) 6 d) 9 e) Varies 

3. Which of these is NOT a Nobel Prize’s category? 
a) Mathematics b) Engineering c) Medicine d) Economics e) A and B

4. Who generally receives a Nobel Peace Prize?
a) A CEO who helps his company make a lot of money 
b) A scientist who finds a cure for a deadly disease 
c) A leader who achieves peace

5. The Nobel Prizes were first awarded in what year?
a) 1895 b) 1901 c) 1907 d) 1913 e) Not known

6. Alfred Nobel was from which European country?
a) Germany b) Norway c) Sweden d) Switzerland e) Denmark

7. Which of these Nobel Prize winners did NOT win the award more than once?
a) Marie Curie b) Linus Pauling c) John Bardeen d) Albert Einstein e) Frederick Sanger

8. In addition to a commemorative medal, Nobel Prize recipients also receive ________.
a) Money 
b) The key to the city of Olso
c) A new laboratory 
d) A lifetime supply of books 

9. What is the Ig Nobel Prize? 
a) A prize given to runner-up candidates 
b) An unofficial prize given to inventors of the most unusual inventions 
c) There is no such award 

10. Who was the only recipient of the Nobel Peace Prize to refuse it?
a) Barack Obama b) Mother Teresa c) Al Gore d) Le Duc Tho e) Yasser Arafat 

11. A Nobel Prize laureate is required to do what as a condition of receiving the award?
a) Pay a registration fee 
b) Take an ethical vow 
c) Give an academic lecture 
d) Make a charitable pledge 
e) All of the above

12. True or False. The Nobel Prize cannot be given to an individual posthumously. 

Answer Key:
1)e 2)c 3)e 4)c 5)b 6)c 7)d 8)a 9)b 10)d 11)c 12)True

Classifications
Master – 12 correct answers
Expert – 10 to 11 correct answers
Intermediate – 7 to 9 correct
Beginner – 4 to 6 correct
Novice – Less than 4 correct