Translate

World History Trivia

Test your knowledge of world history with this fun but challenging trivia quiz. Answers to the trivia questions can be found at the end of the quiz. Enjoy and share these world history facts with your bookish friends.
1. The longest continuous-running civilization in world history is ________.
a) Egypt b) China c) India d) Persia

2. In the early years of the Roman Empire, the Romans were in constant struggles with which ancient power player?
a) The Chinese b) The Greeks c) The Persians d) The Carthaginians

3. Which of the following is NOT one of the Seven Wonders of the Ancient World?
a) Great Pyramid b) Statue of Zeus c) Great Wall of China d) Lighthouse at Alexandria

4. The first ruling dynasty in China was __________.
a) Han b) Shang c) Xia d) Qin

5. Who was the Great Khan and founder of the Mongol Empire which, at its peak, encompassed central Europe and most of Asia?
a) Genghis Khan b) Kublai Khan c) Batu Khan d) Timur/Tamerlane

6. The French Revolution of 1789 overthrew King Louis XVI and the French monarchy. Which military leader rose to prominence in the aftermath and eventually became the emperor?
a) Charlemagne b) Napoleon c) Charles de Gaulle d) Louis I

7. What are the names of the two Japanese cities hit by atomic bombs?
a) Nagasaki, Hiroshima
b) Hiroshima, Tokyo
c) Tokyo, Nagasaki
d) Osaka, Sapporo

8. Who was the German philosopher with the upmost influence on liberal ideologies (such as socialism and communism)?
a) Friedrich Nietzsche b) Immanuel Kant c) Friedrich Engels d) Karl Marx

9. The axis powers in World War II were Germany, Japan and __________.
a) Turkey/Ottoman Empire b) China c) Russia d) Italy

10. The first true computer was invented by Charles Babbage in which century?
a) 19th century b) 20th century c) 21st century

11. Which of the following religions or faiths does NOT come from Abrahamic traditions?
a) Islam b) Christianity c) Hindu d) Judaism

12. True or False. Empress Wu was the first female ruler of China (not by regency). 

Answer Key:
1)b 2)d 3)c 4)c 5)a 6)b 7)a 8)d 9)d 10)a 11)c 12)True

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert - 10 to 11 correct answers
Intermediate - 7 to 9 correct
Beginner - 4 to 6 correct
Novice - Less than 4 correct

About the site