Trivia - Spring

This spring trivia quiz features 12 multiple-choice questions. Answers can be found at the end of the quiz. Share these fun spring season facts with friends and family. 
1. Which imagery is most associated with the spring season?
a) Blazing sun b) Snow c) Foliage d) Blossoms 

2. The first day of spring is technically called ________.
a) Spring solstice b) Spring equinox c) Neither

3. Spring’s months vary according to climate and geographic location. In North America, spring season starts in which month?
a) January b) March c) May d) July e) September

4. In many cultures, spring symbolizes ________.
a) Rebirth b) Life c) Death d) Love 

5. Spring is the season of flowers. The Japanese celebrate the arrival of spring by hosting mass viewings of which flower?
a) Peach blossoms b) Tulips c) Sunflowers d) Carnations e) Cherry blossoms

6. According to folk legends, certain groundhogs can predict whether spring will arrive early. How do they make their predictions?
a) Look for their shadows b) Judge the thickness of the snow c) Find a mate 

7. In the U.S., schools allow students to take a short break or vacation for spring. What is the typical length of Spring Break?
a) Three days b) One week c) Two weeks d) One month

8. The start of spring coincides with the postseason of which U.S. organized sport?
a) Football b) Baseball c) Basketball d) College football e) College basketball

9. The term “equinox” is defined as ________.
a) When the sun is furthest from the equator 
b) When day and night are equal in length 
c) When Earth’s two poles meet

10. In the Persian calendar, the first day of spring (or New Year Day) is called ________.
a) Sizdah Bedar b) Nowruz c) Ashura d) Khordad 

11. Which playful bird is seen as symbolizing the arrival of the spring season?
a) Cuckoo b) Jaybird c) Robin d) Swallow 

12. True or False. On the seasonal calendar, spring immediately precedes autumn.

Answer Key:
1)d 2)b 3)b 4)a 5)e 6)a 7)b 8)e 9)b 10)b 11)d 12)F

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert – 10 to 11 correct answers
Intermediate – 7 to 9 correct
Beginner - 4 to 6 correct
Novice – Less than 4