Trivia - Kwanzaa

This Kwanzaa trivia quiz features 12 multiple-choice questions. Answers can be found at the end of the quiz. Enjoy and celebrate the beauty of multiculturalism.
1. What is the chief purpose of Kwanzaa?
a) To commemorate the civil rights movement 
b) To honor important black leaders like Nelson Mandela and Barack Obama 
c) To celebrate African American heritage 
d) To advocate for a unified Africa

2. Kwanzaa starts on ________.
a) December 26 b) December 31 c) January 1 d) January 17 e) Varies by year 

3. How do people celebrate Kwanzaa?
a) Decorate homes with African cultural themes 
b) Enjoy traditional African music and songs 
c) Perform ethnic dances 
d) Light a kinara 
e) All of the above

4. How long does Kwanzaa celebration last? 
a) One day b) Three days c) One week d) One month 

5. Which of the following is NOT one of the Seven Principles of Kwanzaa? 
a) Unity b) Self-determination c) Working together d) Socialism e) Creativity

6. Who founded the Kwanzaa holiday?
a) Malcolm X b) Nelson Mandela c) Maulana Ron Karenga d) Frederick Douglass

7. The first observance of Kwanzaa took place in what year?
a) 1956 b) 1966 c) 1976 d) 1986 e) 1996

8. The kinara is an important symbol of Kwanzaa. What is a kinara?
a) Festive candle b) Candle holder c) A popular African fruit d) A traditional dance 

9. The word "Kwanzaa" means ________.
a) History b) Heritage c) Togetherness d) First fruit 

10. How many candles can a kinara hold?
a) 3 b) 5 c) 7 d) 9 

11. Which of the following documentaries is about the Kwanzaa holiday?
a) The Black Candle b) The Black List c) Color Engagement d) Motherland 

12. True or False. Kwanzaa is a public holiday in the United States. 

Answer key:
1)c 2)a 3)e 4)c 5)d 6)c 7)b 8)b 9)d 10)c 11)a 12)F

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert - 10 to 11 correct answers
Intermediate - 7 to 9 correct
Beginner - 4 to 6 correct
Novice - Less than 4