Trivia - Figure Skating

Test your knowledge of figure skating with this fun but challenging trivia quiz. There are 12 multiple-choice questions. Answers can be found at the end of the quiz. 
1. What is the most difficult jump in figure skating?
a) The quadruple (any type) b) The triple axel c) The triple lutz d) The triple toe loop 

2. Athletes from which country have won the most gold medals in Olympic figure skating?
a) Russia b) Germany (East and West) c) The United States d) Austria 

3. Which judging system was used to score figure skating performances prior to 2005?
a) The ISU Judging System b) The 6.0 system c) The Olympic scoring system 

4. The success of which 1992 movie about figure skating led to three more sequels?
a) Ice Princess b) Blades of Glory c) Ice Castles d) Thin Ice e) The Cutting Edge

5. The all-time most watched U.S. broadcast of a figure skating event occurred during which Olympics?
a) 1992 b) 1994 c) 1998 d) 2002 e) 2006

6. The first successful quadruple jump in competition was delivered by ________.
a) Elvis Stojko b) Kurt Browning c) Evgeny Plushenko d) Alexei Yagudin e) Miki Ando

7. Which international organization governs competitive figure skating? 
a) The International Olympic Committee 
b) World Figure Skating Association 
c) The International Skating Union 

8. Figure skating is the national sport of what country?
a) Japan b) Canada c) Russia d) The United States e) None of these

9. Tara Lipinski was the youngest Olympic singles gold medalist in history. How old was she when she achieved the feat? 
a) 15 b) 16 c) 17 d) 18 e) 19

10. The ISU Grand Prix of Figure Skating series is comprised of how many skating competitions (excluded the Grand Prix final)?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7 e) 8

11. Which of these figure skaters won the most Olympic golds and world championships (combined)?
a) Ulrich Salchow b) Karl Schafer c) Richard Button d) Sonja Henie e) Katarina Witt

12. True or False. Skates used by figure skaters are the same ones used by hockey players.

Answer Key:
1)a 2)c 3)b 4)e 5)b 6)b 7)c 8)e 9)a 10)c 11)d 12)F

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert - 10 to 11 correct answers
Intermediate - 7 to 9 correct
Beginner - 4 to 6 correct
Novice - Less than 4