Trivia - Bastille Day

Test your knowledge of Bastille Day with this fun but challenging trivia quiz. There are 12 multiple-choice questions. Answers can be found at the end of the quiz. 
1. What is the chief purpose of Bastille Day?
a) To mark the birth of France
b) To observe the end of World War I
c) To celebrate Napoleon’s birthday 
d) To commemorate the Storming of the Bastille

2. What is another name for Bastille Day?
a) Independence Day b) French Revolution Day c) La FĂȘte Nationale d) France’s Birthday 

3. Bastille Day is celebrated during which month of the year?
a) May b) June c) July d) August e) September

4. Bastille was the name of ________
a) The king’s palace b) The parliament building c) A heavily guarded prison d) A town square 

5. What is Bastille Day’s most notable activity?
a) Fine dining 
b) Viewing of fireworks 
c) Military parade 
d) Ballroom dancing 

6. What was the symbolic meaning of the Storming of the Bastille?
a) The end of aristocratic rule 
b) The beginning of the French Revolution 
c) The start of the democratic movement 
d) There’s no symbolic meaning

7. France was under the reign of which French king/emperor during the attack on the Bastille?
a) Napoleon Bonaparte b) Charles IX c) Henry IV d) Francis II e) Louis XVI

8. Which of these famous novels made reference to the Bastille?
a) The Three Musketeers 
b) A Tale of Two Cities 
c) Les Miserables 
d) The Man in the Iron Mask 
e) All of the above 

9. Before it was stormed and subsequently demolished, the Bastille was seen as a symbol of ________.
a) Government waste b) Marie Antoinette c) Aristocracy d) Royal tyranny/despotism

10. Is Bastille Day a national holiday in France? 
a) Yes, it’s a public holiday 
b) No, it’s a day of remembrance only 

11. The infamous Bastille was built during which European war?
a) The Hundred Years War b) Napoleonic Wars c) World War I d) Franco-Prussian War e) Balkan Wars

12. True or False. The French Revolution was the first major revolution in modern world history.

Answer key:
1)d 2)c 3)c 4)c 5)c 6)b 7)e 8)e 9)d 10)a 11)a 12)F

Classifications
Master - 12 correct answers
Expert - 10 to 11 correct answers
Intermediate - 7 to 9 correct
Beginner - 4 to 6 correct
Novice - Less than 4